Valgforbund – Vi lægger ikke alle vores æg i en kurv

Home  »  Alle  »  Valgforbund – Vi lægger ikke alle vores æg i en kurv
okt 10, 2021 No Comments ›› Tage Rasmussen

Det er nu offentliggjort hvilke valgforbund der etableres i forbindelse med kommunevalget 2021

  • Blå blok #1    Venstre, Dansk Folkeparti, Nye Borgerlige
  • Blå blok #2    Konservative, Radikale
  • Rød blok #1   Enhedslisten, SF
  • Rød blok #2   Socialdemokratiet, Anja B. Pedersen (løsgænger)

Fjordlandslisten er derimod en uafhængig liste ift. blokkene, hvilket er helt i overensstemmelse med vores tværpolitiske fundament og vedtægter. Vi er en uafhængig, tværpolitisk og partineutral lokalliste.

Mange påstår at de kun indgår i valgforbund for at undgå stemmespild.  dvs. et såkaldt teknisk valgforbund. Men det er en blokpolitisk tankegang, da det der menes er at der ikke må gå røde eller blå stemmer til “spilde” fordi det vil være en fordel for den anden blok.

Men er det tilfredsstillende og demokratisk for en vælger at stemme på et parti, hvor stemmen efterfølgende anvendes til at få en kandidat fra et andet parti valgt ind, og hvor mange borgere stemmer egentlig uden at være klar over denne konstruktion?

Med ovenstående valgforbund kan eksempelvis en Radikal stemme gå til de Konservative og en Nye Borgerlig stemme gå til Dansk Folkeparti eller Venstre.

En stemme på Fjordlandslisten er en stemme på en anden vej og retning for Frederikssund kommune. Det er en klar tilkendegivelse af, at man ikke føler sig godt nok repræsenteret af hverken den røde eller blå blok i kommunen. Netop dette var årsagen til at stifterne d. 4 maj 2020 etablerede Fjordlandslisten

Det er selvfølgelig klart, at der kan være stemmer, der ikke direkte kan omsættes til et mandat. I forhold til et rødt eller blåt parti, hvor en “ubrugt stemme” via valgforbundet går til et andet parti i det farvede valgforbund, så vil ubrugte stemmer på Fjordlandslisten ikke gå til nogen specifik blok.

Det skyldes at stemmerne fjernes fra puljen og der derved vil skulle bruges færre stemmer til et mandat. SÅ man kan derved sige at stemmerne komme alle til gode hvilket ift. et tværpolitisk perspektiv er bedre end at stemmerne går til en bestemt blok eller andet parti.

Fjordlandslisten har ikke ønsket at indgå i et ensfarvet valgforbund, da det vil være i konflikt med vores værdigrundlag og vedtægter. En stemme på Fjordlandslisten er en stemme på Fjordlandslisten.

Vi lægger ikke alle vores æg i den samme kurv. Det er “SUND FORNUFT”

Så stem trygt på Fjordlandslisten.

Din stemme vil være højst værdsat og på ingen måde spildt.

Tagged with: , ,