
På borgermødet angående DSB værkstedet i Vinge, der blev afholdt på Ådalen skole d. 10 december, kom der som ventet Ikke mange nye fakta på bordet, så svarene blæser stadig i vinden.
Mangel på reelle svar og kritisk dialog
Som det tidligere borgermøde var det primært en salgstale fra DSB, hvor de gerne efter eget udsagn vil fremstå ydmyge, faktuelle, transparente og imødekommende.
Fokus var dog primært på de positive ting som generelt ikke omhandler selve anlægget, men de ting som DSB giver kommunen som kompensation.
Kun ganske lidt omkring de negative aspekter blev afdækket. Generelt blev de sparket til hjørne og afventer nærmere undersøgelser ligesom det var tilfældet ifm. borgermødet vedr. placeringen i Sydbyen.
DSB kan ikke give yderligere fakta og detaljer før undersøgelserne er lavet.
Der var dog en opdateret tidsplan, nogle meget overordnede visualiseringer fra forskellige lokationer, samt overordnet information omkring indholdet og fokus ifm. den kommende Miljøkonsekvensundersøgelse.
Der var også lidt flere informationer omkring rengøringshal herunder information om det miljøskadelige spildevand der forventeligt skal opsamles i tanke og bortføres med tankvogne. Der var også lidt flere detaljer om vaskehallen som alle tog skal igennem på vej mod værkstedet.
Det blev også præciseret, at alle tog til og fra værkstedet skal forbi Frederikssund Station.
Det vil så ifølge DSB være 9 tog i døgnet. Umiddelbart skal alle tog 2 gange omkring Frederikssund station.
Kritisabel planproces
Lokalplanen skal først til endelig godkendelse medio 2026. Det er dog før at miljøkonsekvensvurderingen har været i offentlig høring hvilket er dybt kritisabelt og næppe i overensstemmelse med gældende lovgivning.
Det kan ikke være rigtigt at byrådet skal tage stilling til lokalplanen før høringen af miljøkonsekvensvurderingen er afsluttet.
Markant tab af natur og grønne områder i Vinge
Der var ingen kommentarer fra hverken DSB eller kommunen hvordan Vinge skal blive kompenseret for tab af ca. 12 HA natur/grønne arealer som projektet beslaglægger.
Det blev drøftet at en jordvold der kunne dække for støjskærmen og udsigten til værkstedet ville være fordelagtigt men det blev skudt ned da der ikke er plads. En beplantet jordvold der udover at fungere som støjværn også skulle agerer visuel barriere mod motorvejen samt være et grønt natur/rekreativt bælte var jo den oprindelige plan i kvalitetsprogrammet. Men det bliver nu erstattet af 2 høje grimme støjmure på 6 og 3 meter som DSB så vil begrønne.
Det er 25% af Vinges grønne hjerte/profil, som udlagt i kvalitetsprogrammet, som forsvinder med dette anlæg.
Fredsskovserstatning uden garanti for lokal placering
Kristian Nabe-Nielsen påpegede at erstatningsskoven skal placeres i Frederikssund og det kun handlede at om at finde placereringen.
Men i henhold til nedenstående svar fra kommunens forvaltning fra aktindsigt er det ikke noget hverken DSB eller kommunen kan kræve.
“Det er Naturstyrelsen, der har mulighed for at sætte krav om placeringen af erstatningsskovsarealet fx at
erstatningsskoven bør placeres nær det areal den skal erstatte, men der er ikke regler, der sikrer, at erstatningsskoven skal rejses indenfor samme kommune, som fredskoven nedlægges i.
Frederikssund Kommune har ikke mulighed for at sætte krav om placeringen af erstatningsskoven. Ligesom
Frederikssund Kommune ikke skal erhverve areal til erstatningsskov. Det er DSB, der ønsker at nedlægge
fredskov, er det er dermed deres ansvar, at der erhverves areal og plantes ny skov.”
Kan Frederikssund stadig sige nej ?
Der blev spurgt ind til om Frederikssunds reelt stadig kunne sige nej til projektet. DSB Direktør Finn Bloch udtalte at “Vi kommer ikke med anlægsloven i hånden og påtvinger os adgang. Men vi er her nu, så det er mest et teoretisk spørgsmål”
DSB fremstod ikke ydmyge men meget skråsikre på at værkstedet i Vinge bliver en realitet.
Men de har måske solgt skindet før bjørnen er skudt og glemmer, at det kun et mindre flertal i det nuværende byråd der støtter projektet og at den endelige godkendelse jo først ligger medio 2026, hvor der vil være et nyt byråd og dermed potentielt et flertal mod projektet.
Fjordlandslisten vil grave dybere i dette og forhøre DSB om hvad de vil gøre hvis det kommende byråd vender tommelfingeren ned til projektet, hvilket ikke er et usandsynligt scenarie.
Har DSB en Plan B eller vil de i givet fald alligevel bruge Anlægslov hammeren, såfremt et kommende byrådsflertal vender tommelfingeren ned eller bristede forudsætninger får det nuværende flertal til at smuldre.
FL er meget bekymret for at ja sigerne i byrådet ,med beslutningen om at sætte planlægningsarbejdet i gang, er kørt ind på et ensrettet spor uden stop signaler, og at projektet nu ikke kan stoppes med mindre der afdækkes en juridisk stopklods ifm. miljøkonsekvensvurderingen.
Støj og dæmpning – Tomme løfter ?
Omkring støjbelastningen nævnte Lars R. fra DSB at støjværn vil beskytte på på samme niveau som den ellers planlagte støjvold.
Betina L. sagde at støj billedet i hvert fald ikke må forværres med projektet, men at det skal være ligeså godt eller bedre end med den planlagte støjvold.
Det er langt fra den forudsætning om en meget bedre støjdæmpning som ellers har været en af DSB og tilhængernes salgsargumenter.
Konfronteret med dette trak DSB i land og påpegede så blot at de havde lovet en bedre støjdæmpning. Men uden noget faktuelt grundlag for at kunne understøtte det, så forbliver det et postulat.
Fra debatten er der jo nogle af tilhængerne af projektet som nærmest forventer at støjen bliver på niveau med en DSB stillekupé.
FL har undersøgt det nærmere og også fået svar og fundet dokumenter fra VD der ikke understøtter DSB’s påstand om at de kan lave en meget bedre støddæmpning for beboerne i Vinge.
Støjdæmpningen fra et støjværn og en passende dimensioneret støjvold er sammenlignelige
VD Artikel vedrørende forskel på støjvolde og støjskærme
Det er hverken ydmygt, faktuelt eller transparent af DSB at komme med sådanne postulater.
Så FL vil gerne vide hvordan ja sigerne vil forholde sig til dette hvis eller nærmere når denne forudsætning brister ?
Det blev også nævnt at der ikke ifm. projektet etableres noget støj beskyttelse mod vest mod Sydbyen/Oppe Sundby, med mindre det besluttes ifm. den nye miljøkonsekvensvurdering for motorvejen.
Øget trafikbelastning
Der var heller ikke nærmere information omkring den forøgede trafik til/fra værkstedet, hvoraf en del vil være tung trafik.
Detaljerne er naturligvis en del af miljøkonsekvensvurderingen og den nye mobilitetsplan for Vinge, men at DSB ikke allerede nu kan komme med nogle prognoser fra lignende værksteder er ikke troværdigt og transparent.
Motorvejen og usikre løfter
Vejdirektoratet (VD) var inviteret med på mødet og informerede at der ifm. med kommunikation om den nye miljøkonsekvensvurdering var nogle misforståelser, men at de forventer at motorvejen stadig vil være klar i 2032.
Det er dog heller ikke videre troværdigt, da de selv givet konfliktende udmeldinger til blandt andet lodsejere og kommunen.
Og 2032 deadline er givetvis baseret på en række forudsætninger, der har en pæn risiko for at briste.
I henhold til andre SN artikler er økonomien presset og der skal i øvrigt også laves en tillægslov efter en ny VVM undersøgelse som man ikke kender resultatet af og som sagtens både kan forsinke og fordyre projektet ikke mindst i relation til Værebro Ådal.
Endelig kender ingen jo den parlamentariske situation efter det næste folketingsvalg som kommer senest ultimo 2026.
Yderligere info/kontakt
DSB har lavet en projekt side, hvor de løbende vil dele informationer om projektet
Man kan også stille spørgsmål på e-mail vinge@dsb.dk
Dog lader det til at de kun vil besvare generelle spørgsmål.
På et senere tidspunkt vil der blive åbnet et projekt kontor i Vinge, hvor man indenfor fastlagte åbningstider kan kigge forbi og stille spørgsmål.
Tagged with: DSB, Natur-ligvis, Støj, Vinge