Respekt er det tredje element i Fjordlandslistens værdigrundlag FORNUFT. Vores værdigrundlag er det fundament, som alle beslutninger skal tage udgangspunkt i.
Respekt er grundlæggende i alle forhold. Det er grundlæggende i ethvert mellemmenneskeligt forhold. Det er grundlæggende i forholdet mellem fortid, nutid og fremtid. Det er grundlæggende i forhold til historien og naturen. Respekt for kommunens naturlige værdier betyder, at vi skal værne om den unikke natur og de historiske rødder. Vi har en særlig pligt til at prioritere, bevare og beskytte den vigtige og truede natur, som bidrager til øget biodiversitet. Det agter vi at gøre.
Vi har respekt for kommunens eksisterende borgere, der skal føle sig hørt og værdsat.
Hvorfor er dette væsentligt?
Alting starter for os med spørgsmålet om, hvad man vil for kommunen og borgerne. Frederikssund kommune er rig på historie og rig på natur. Undersøgelser viser, at netop naturen er kommunens største aktiv og en af de medvirkende faktorer til, at borgere ønsker at forblive eller at bosætte sig i vores kommune. Respekt for naturen handler om at anerkende værdien af vild natur, herunder skov, strand, fjord, luft, dyre- og planteliv. Der skal både være grønne områder, hvor naturen trimmes og vedligeholdes, men der skal også være områder, hvor naturen er vild. Netop vild natur bidrager til biodiversiteten, der er så vigtig for at vores økosystemer fungerer. Når et område som f.x. omkring Frederikssunds kraft-varmeværk er udlagt til bypark, så er det forkasteligt, at det efterfølgende omdannes til en betonpark, oveni købet i 13 etagers højde og med ganske få meter til nabobygningen.
I alt for mange byggesager har vi set, hvordan Kommunen udarbejder miljøscreeninger, som de selv vurderer – og som en rød tråd i både Skibby, Slangerup, Frederikssund og Jægerspris er resultaterne de samme: ”Miljøscreeningen, udført af kommunen selv, konkluderer, at en miljøvurdering ikke er nødvendig”. Denne håndtering er ikke respektfuld hverken overfor naturen eller for de eksisterende borgere. Selvfølgelig skal der udarbejdes eksterne uvildige miljøscreeninger og -vurderinger, der er faktabaserede og som ikke bærer præg af, at forvaltningen skal nå i mål med et politisk ønske – alt andet strider mod sund fornuft.
Vores kommune er desuden fyldt med fortidsminder og en historie, som er et stort aktiv. Fortidsminder fortæller om et blomstrende liv helt tilbage fra bondestenalderen med bl.a. religiøse monumenter, gravhøje, hulveje, tingsteder, bopladser, redskaber og våben. Også den nyere historie skal have plads. Dertil kommer landskabshistorien, som er et kapitel for helt for sig selv. Det er en historie, som i den grad venter på at blive fortalt og passet meget bedre på. Alle udviklingstiltag bør derfor respektfuldt inddrage områdets historie. Det skaber ganske enkelt en langt bedre, langt dygtigere, mere interessant og helstøbt udvikling, som borgerne kan koble sig til.
Respekt for kommunens eksisterende borgere handler i høj grad om, at der i forbindelse med lokalplansændringer, politiske handleplaner mv., vises en reel vilje til at ville borgerne. Det indebærer, at der skal skabes ordentlige og fornuftige høringsprocesser og borgermøder. Alt for ofte møder vi ”naboorientering” i stedet for ”nabohøring” og vi ser meget korte høringsfrister, der mest af alt udstråler et signal til borgerne om, at processen blot skal overstås, fordi det er et krav. Senest har vi set en høringsperiode på blot 14 dage i forhold til handleplanen for Erhvervs- og vækstpolitikken i Frederikssund Kommune.
I denne byrådsperiode er byggemanien tiltaget – ikke kun i mængden, men også i højden. I de tilfælde, hvor der har været høringsprocesser, er der ikke lyttet til de omkringliggende borgeres bekymringer om de høje bygningers betydning for ændring af kystlinjen, skygge for nuværende byggeri, mulighed for at få privatlivet udstillet etc. Respekt for byens eksisterende borgere burde være en selvfølge, men vi er mange, der ikke føler os respekteret af det nuværende byrådsflertal. Der er behov for at byrådspolitikerne udviser større ydmyghed ift. det mandat, de har fået og begynder at sætte borgerne i centrum.
Gode løsninger i et byråd handler også om, at man har respekt for hinanden som individer og som partier, og med afsæt deri forsøger at samarbejde og træffe beslutninger. Hvis respekten ikke er tilstede vil en ”bekrigelse” af hinanden føre til det modsatte, hvilket strider mod Fjordlandslistens principper om ordentlighed, respekt og sund fornuft.
Tagged with: SUND FORNUFT
[…] RESPEKT […]